Skip Ribbon Commands
Skip to main content
kesaajanlajitteluvinkit

Lajitteluvinkit

 


Oheen on koottu yleisiä joulun ja uuden vuoden lajitteluohjeita.

Lajittelu- ja hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Oman kunnan lajitteluohjeet voi tarkistaa joko kunnan internet-sivuilta tai paikalliselta jätehuoltoyritykseltä. 

 
 
Joulun ajan lajitteluvinkit
Joulunpyhinä ja uutena vuotena syntyy paljon jätettä. Parasta jätehuoltoa on syntymätön jäte, ja ostopäätöksillä on suuri merkitys sen määrään. Jätteen määrää voi myös vähentää lajittelemalla kaikki mahdolliset jätejakeet hyötykäyttöön.

Alumiinivuoat ja -foliot
Alumiinifoliot ja puhtaiksi huuhdellut alumiinivuoat ovat pienmetallia tai keräysmetallia.
Elintarvikepussit
Muoviset leivonnaispussit kuten
piparkakkutaikina- ja joulutorttupakkaukset sekä joululeipäpussit lajitellaan energiajakeen tai muovipakkausten joukkoon. Juures-, puuroriisi-, manteli- ja sekahedelmäpussit kuuluvat tyhjinä energiajakeeseen tai muovipakkauksiin.
Joulukortit
Sähköinen joulukortti on nopea ja ympäristöä säästävä joulutervehdys. Perinteisiä joulukortteja lähetetään tänäkin vuonna yli miljoonia – siksi niiden lajitteluun tulisi kiinnittää erityistä huomiota.
Vanhoista korteista voi askarrella kauniita pakettikortteja joululahjoihin. Edellisvuoden joulukortteja voi hyödyntää myös lasten kanssa askarrellessa. Ellei joulukorteille ole uusiokäyttöä, ne lajitellaan kartongin tai energiajakeen joukkoon.
Joulukuusi
Kun joulukuusi on riisuttu koristeistaan, kannattaa sen oksat pilkkoa ja laittaa suureen jätesäkkiin. Näin myös neulasia varisee lattialle vähemmän, ja siivous on helpompaa.
Kuivuneen kuusen voi polttaa paloina omassa takassa tai hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Kerros- tai rivitalossa kuusen voi viedä loppiaisen aikoihin kiinteistön jätepisteeseen, josta jätehuoltoyhtiö käy ne keräämässä. Isompien taloyhtiöiden kannattaa tilata kuusia varten vaihtolava, jolloin kuuset päätyvät suoraan haketukseen ja polttoon. Kunnallisten jäteyhtiöiden jäteasemat vastaanottavat joulukuusia yleensä maksutta tammikuun aikana. Joulukuusta ei tule laittaa kiinteistön jäteastioihin pilkottunakaan, koska se vie niin paljon tilaa täyttäen jäteastiat nopeasti, painaa paljon ja hankaloittaa näin ollen jäteastioiden tyhjennystä. Muoviset tekokuuset ovat usein PVC -muovia ja kuuluvat siksi kaatopaikalle.
Jouluvalot
Yksittäiset lamput voi lajitella kaatopaikkajätteeseen, johon kuuluvat rikkinäiset hehku- ja halogeenilamput. Rikkoutuneet sähkökyntteliköt ja muut sähköiset jouluvalot (ml. LED-valot) kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon.
Juomapakkaukset
Pantilliset juomatölkit, muovi- ja lasipullot viedään kaupan palautusautomaattiin.
Pantittomat lasipullot voi laittaa lasinkeräykseen. Kertakäyttöiset pantittomat muovipullot voi puolestaan lajitella pakkausmuovin joukkoon. Mikäli omalla paikkakunnalla ei ole järjestetty pakkausmuovin erilliskeräystä, laitetaan kertakäyttöpullot energiajakeeseen tai sekajäteastiaan.
Nestekartonkipakkaukset kuten maito-, glögi- ja mehutölkit kuuluvat keräyskartongin joukkoon. Olutpullojen ”mäyräkoirapakkaus” lajitellaan hyötykäyttöön keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon.
Kinkun rasva
Kerää kinkun rasva jäähtyneenä tyhjään margariinirasiaan tai kahvipakettiin, sulje se ja laita sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voit myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. Älä kaada rasvaa viemäriin, koska se tukkii viemärin. Kinkun läpinäkyvä, polyesterinen paistopussi lajitellaan energiajakeeseen tai sekajätteeksi. Tänä vuonna voit löytää kinkunrasvan palautuspisteen myös K-ryhmän ruokakauppojen tai Neste liikenneasemien yhteydestä! Lue lisää: http://kinkkutemppu.fi/ 
Kukkien kääreet ja kukat
Joulukukkien käärepaperit ja silkkipaperit kuuluvat keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon. Pakkaseristeenä käytettävä sanomalehtipaperi lajitellaan keräyspaperin joukkoon. Alumiinikääre lajitellaan keräysmetallin joukkoon. Muovi-alumiinifoliokääre kuuluu sekajätteeseen. Kukat multineen ovat biojätettä.
Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret
Steariinin ja kynttilänpätkät voi lajitella energiajakeeseen tai sekajätteeseen. Myös muoviset hautakynttilät voi lajitella energiajakeen tai sekajätteen joukkoon. Lasiset hautakynttilät kannattaa täyttää ja käyttää uudelleen, koska kuumuutta kestävä hautakynttilälasi ei kelpaa pakkauslasin joukkoon. Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden hatut ja ulkotulien foliot kelpaavat puhtaina pienmetallikeräykseen.
Lahjapaperit
Runsaan painovärimääränsä vuoksi lahjapapereita ei voi laittaa keräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon vaan ne kuuluvat energiajakeeseen. Keräysastiaan päätyvät lahjapaperit on hyvä pakata tiiviisti esimerkiksi taittelemalla ne paperikassiin. Lahjapapereita voi käyttää myös uudelleen ja pelkän lahjanauhan tai ruusukkeen käyttö paketoinnissa on tyylikäs ja jätettä vähentävä vaihtoehto.
Lamput
Energiansäästölamput ja loisteputkilamput sisältävä elohopeaa ja ovat vaarallista jätettä. Ne on aina kerättävä erikseen ja vietävä vaarallisen jätteen keräykseen. Led-lamput ovat SER –jätettä. Hehku- ja halogeenilamput ovat sekajätettä.
Pakettinauhat
Kiiltävät, muoviset lahjojen käärenauhat ovat energiajaetta tai sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.
Pakkaukset
Pakkauskartongista valmistetut pakkaukset kuten suklaa- ja keksirasiat sekä lelu- ja kynttiläpakkaukset lajitellaan keräyskartonkiin tai energiajakeeseen. Pahvilaatikot lajitellaan keräyspahvin tai keräyskartongin joukkoon. Kartonki- ja pahvipakkaukset eivät kuulu keräyspaperiastiaan. Pakkausmuovit ja styroksipehmusteet lajitellaan muovipakkauksiin, energiajakeeseen tai sekajätteeseen.
Paristot
Tyhjentyneet paristot voi viedä kauppareissulla paristoja myyvän kaupan keräyslaatikkoon tai toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen.
Uudenvuoden raketit
Ammutut, täysin jäähtyneet raketit voi laittaa sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ilotulitteet palautetaan rakettien myyjille.
Uudenvuoden tina
Tinakenkä sisältää paljon lyijyä ja on siksi vaarallista jätettä. Tinat eivät kuulu sekajätteen joukkoon. Mikäli edellisvuoden tinoja ei haluta valaa uudelleen, ne viedään vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.