Skip Ribbon Commands
Skip to main content
kesaajanlajitteluvinkit

Lajitteluvinkit

 


Oheen on koottu yleisiä syksyyn liittyviä lajitteluohjeita.

Lajittelu- ja hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Oman kunnan lajitteluohjeet voi tarkistaa joko kunnan internet-sivuilta tai paikalliselta jätehuoltoyritykseltä. 

 
 
 
Syksyn lajitteluvinkit 
 
Oheen on koottu yleisiä syksyn ajan lajitteluohjeita. Lajittelu- ja hyötykäyttömahdollisuudet vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Oman kunnan lajitteluohjeet voi tarkistaa joko kunnan internet-sivuilta tai paikalliselta jätehuoltoyritykseltä.
 
Puutarhan syyskunnostuksen jätteet kiertoon
 
Puutarhan ja pihan syyskunnostuksessa syntyy paljon kierrätyskelpoista jätemateriaalia. Kompostointi on luonnollinen tapa muuttaa esimerkiksi syksyn lehdet ravinteikkaaksi mullaksi ja vähentää kaatopaikalle päätyvän, metaanipäästöjä aiheuttavan biohajoavan jätteen määrää.
 
Parasta on, jos eloperäinen jäte kierrätetään omalla tontilla niin suurilta osin kuin on mahdollista ja muu jätemateriaali lajitellaan taloyhtiön tai kunnan järjestämään lajittelupisteeseen.
 
Oksat ja lehdet
 
Puiden ja pensaiden syysleikkauksessa syntyvät oksat kannattaa hakettaa ja käyttää omalla tontilla kateaineena tai kompostorin seosaineena. Isoimmat oksat voi pilkkoa ja käyttää polttopuuna kuivumisen jälkeen. Puista pudonneet lehdet sekä ruoho- ja muut kasvijätteet voi kompostoida.
 
Puutarhajätteet kompostoidaan joko lämpöeristämättömässä kehikossa tai haittaeläimiltä eristetyssä puutarhakompostorissa. Muualla kuin rakennuskaava-alueella puutarhajätteen voi kompostoida kasassa ilman kehikkoa tai erillistä kompostoria.
 
Muistathan, että puutarhajätteen vieminen yleisille puistoalueille on kielletty.
 
Jos oksia ja lehtiä on enemmän kuin kompostoriin mahtuu tai kateaineeksi tarvitaan, niille voi tilata vaihtolavan tai ne voi kuljettaa itse puutarhajätteen vastaanottopisteeseen. Pienasuinkiinteistöissä voi tilata naapureiden kanssa yhteisen vaihtolavan.
 
Puutarhajätteellä ja esimerkiksi omenoilla ei tule täyttää jäteastioita, koska astioista tulee helposti liian painavia. Muovisten, käsin siirrettävien jäteastioiden painoraja on yleensä 60 kiloa. Ylimääräisen omena- ja muu sadon voi kompostoida, viedä vaihtolavalle tai puutarhajätteen vastaanottopisteeseen.
 
 
Kukkasipulit ja -mukulat
 
Syksyllä istutettavien kukkasipuleiden ja -mukuloiden sekä astiataimien mukana tulee paljon muuta materiaalia. Jo ostaessasi voit vaikuttaa pakkausjätteen määrään ja laatuun. Vältä kertakäyttöä ja turhaa pakkaamista. Kierrätä kaikki kierrätyskelpoinen materiaali.
 
·       Paperiset kukkasipulipussit lajitellaan keräyskartongin joukkoon tai energiajakeeseen.
·       Muoviset kukkasipulipussit ja astiataimien muoviset taimiruukut kuuluvat energiajakeeseen.
·       Tyhjät muoviset syyslannoite-, kalkki-, nurmikko-, multa- ja turvesäkit kuuluvat myös energiajakeeseen.
·       Keraamiset kukkaruukut voi käyttää uudelleen.
·       Rikkinäiset ruukut voi hajottaa salaojituksen pohjamateriaaliksi tai laittaa sekajätteeseen.
 
Ulkotulet
 
Myös ulkotulet voi lajitella ja ohjata hyötykäyttöön. Kynttilänpätkät, steariini ja muovikuoriset ulkokynttilät lajitellaan energiajakeeseen. Varmistathan kuitenkin että muovinen ulkokynttilän kuori ei ole valmistettu PVC-muovista. Ulkotulien folioastiat voidaan lajitella pienmetallin joukkoon. 
 
Puutarhakalusteet
 
Kyllästetyt puutarhakalusteet ovat vaarallista jätettä (ent. ongelmajäte), joten ne tulee toimittaa kyllästetyn puun erilliskeräykseen.
 
Muovisia puutarhakalusteita on valmistettu Suomessa muun muassa polypropeenista (PP). Polypropeeni on energiajakeeseen soveltuva polttokelpoinen muovi, mutta PVC -muovista valmistetut puutarhakalusteet eivät kuitenkaan sovellu polttoon. Valmistusmuovi ratkaisee puutarhakalusteen hyödynnettävyyden.
 
Puutarhakalusteet eivät kuulu suuren kokonsa johdosta kiinteistön jäteastioihin tai aluekeräyspisteisiin. Viethän ne suoraan jätteenkäsittelyasemalle tai pienkierrätysasemalle.